Tem(b)el BitTorrent Rehberi

Sitemizde BitTorrent, Türkçesiyle VeriSeli konusuyla ilgili sayısız rehber bulunmasına ve bu rehberlerde her türlü bilginin olmasına rağmen yine de sürekli aynı sorular gelmeye devam ediyor. Örneğin: “Dosyayı indirdim içinde bir sürü .rar dosyası çıktı, ne yapmalıyım?”, “Yavaş iniyor acaba neden?”, “Nat hatası veriyor, o da nesi?”, “Hangi programla torrent iniyor?”
Bu sorular hala sorulduğuna göre bir eksiklik daha doğrusu dağınıklık var diye düşündüm ve bu rehberi hazırlamaya karar verdim. Bu rehberi tüm tembellere ithaf ediyorum :). Hadi başlayalım ;).

Tem(b)el BitTorrent Rehberi

İstemci ve Kurulum
İstemci nedir? – Hangisi, neden daha iyidir? – Kurulum ve Ayarlar + Port Açma

İlk önce takipçilerden(tracker) indirdiğimiz .torrent uzantılı dosyaları çalıştıracak ve indirmek istediğimiz dosyalara bizi bağlayacak olan istemciyi kuracağız. İstemci olarak ben BitComet’i öneriyorum ve şimdi de onun kurulum rehberini okuyacaksınız. Neden derseniz işte sebepleri:

1) BitComet Azureus’tan daha küçük. BitComet= ~2MB Azureus= ~7MB ayrıca Azureus Java tabanlı olduğu için bir de Java kurmanız gerekecek ki sadece Java kurulum dosyası ~16MB, basitçe kurulum dosyalarını oranlarsak Azureus; BitComet’in yaklaşık 10 katı yer kaplıyor.
(BitComet= ~2MB Azureus= ~23MB)

2) Azureus’un son zamanlarda ve klasik olarak çıkardığı sorunlar (Yavaşlama sorunu, yeniden başlatmadan sonra bozulma ve kaybolma sorunları, vs)

3) Azureus hakkında zaten onlarca rehber mevcut, bir de benim yazmama gerek yok. Bkz.

4) BitComet kesinlikle Azureus’tan daha istikrarlı çalışıyor. Programı ve bilgisayarı açma/kapama’da ve yeniden başlatmada hiçbir sorun çıkartmıyor.

5) BitComet bütünleşik .torrent arama motoruna sahip.

5) Türkçe çevirisi en azından anlaşılabilir seviyede :).

Bu kadar maddeden sonra neden BitComet’in kurulumunu anlatacağımı anlamışsınızdır. Şimdi sıkı tutunun, başlıyoruz :)…

BitComet’in ana sayfasına girmek için buraya, BitComet’i indirmek içinse buraya tıklayabilirsiniz. İndirme sayfasını görmek ve son sürümünün özelliklerini öğrenmek içinse buraya tıklayabilirsiniz.

İndirdikten sonra çift tıklayıp kurmaya başlıyorsunuz. Hiçbir zorluğu yok; Next, Next diyerek kurulumu tamamlayın. Çift tıklayarak programı açın. Türkçeleştirmek için Şeçenekler>Language>Türkçe yolunu kullanabilirsiniz. Şimdi gelelim ayarlarına.

Ayarları yapmak için Seçenekler>Seçenek yolunu kullanıyoruz.

Bağlantı: İlk ayarını yapacağımız yer Bağlantı menüsü. Burada sadece Dinleme Portu(TCP) ayarını değiştirmemiz yeterli olacaktır. 6881-6889 arası portlar torrent istemcileriyle standart olarak gelir ama birçok internet servisi sağlayıcı (ISS) firma yurtdışında bu portlara hızı düşürme, engelleme gibi yaptırımlar uyguladığı için bu portlar birçok takipçide kara listede bulunur. O yüzden portu diğer kullandığınız P2P programlarıyla çakışmayacak şekilde 6889 üstü bir porta ayarlayın. Kısaca Rasgele bir port seç tuşuna tıklamanız kafi gelecektir.

Nat Hatası ve Port Açma: Nat hatasını duymayanınız yoktur. Bu hatanın sebebi torrent istemcisinde seçtiğiniz portun sizin modeminizde açık olmamasıdır. Bunun açık olmaması iki şeye sebep olur: Program ve bilgisayar yavaşlayabilir. Swarm denilen dosyayı dağıtanların büyük kısmına bağlanamadığınız için dosya yavaş iner. İşte bunun için istemcide açtığınız portun modeminizde de açık olup olmadığını mutlaka kontrol edin, açık değilse açın. Bunu yapmak için modeminizin türüne göre buradan faydalanın.

Task(Görev): Bu menünün ayarlarını aşağıdaki resme bakarak yapabilirsiniz. İstediğiniz bölümleri kişisel tercihlerinize göre değiştirebilirsiniz.
task.jpg

Görünüm: Bu menünün ayarlarını aşağıdaki resme bakarak yapabilirsiniz. İstediğiniz bölümleri kişisel tercihlerinize göre değiştirebilirsiniz.
grnm.jpg

Sohbet: Burada Sohbeti etkinleştir‘i seçip, lakabınızı yazdıktan sonra indirmekte olduğunuz dosyada BitComet kullanıcılarından sohbeti etkinleştirmiş olanlarla sohbet edebilirsiniz.

Gelişmiş: Bu menünün ayarlarını aşağıdaki resme bakarak yapabilirsiniz. İstediğiniz bölümleri kişisel tercihlerinize göre değiştirebilirsiniz.
gelimi.jpg

Gelişmiş>Bağlantı: Bu menünün ayarlarını aşağıdaki resme bakarak yapabilirsiniz. İstediğiniz bölümleri kişisel tercihlerinize göre değiştirebilirsiniz.
balant.jpg

Gelişmiş>IP Kuralları: Bu menünün ayarlarını aşağıdaki resme bakarak yapabilirsiniz. İstediğiniz bölümleri kişisel tercihlerinize göre değiştirebilirsiniz.
ipkural.jpg

Ayarlarımız bitmiştir. Tamam deyip, çıkıyoruz. BitTorrent maceranız başlıyor, hayırlı olsun :). Programda soldaki menüden kısayollara ulaşabilir, resimdeki kırmızı kutucuk içindeki tuşa tıklayarak en çok bilinen torrent arama motorlarında arama yaptırabilirsiniz. Ayrıca o motorlara C:Program FilesBitCometfav yolunu kullanarak yenilerini eklemeniz de mümkün.
arama.jpg

Torrent Dosyalarını Bulma
Nasıl ve nerelerden bulurum? – Özel Üyelikli Takipçi Nedir? – Nelere Dikkat Etmeliyim? – En İyileri

İstemcimizi indirdik, kurduk, ayarlarını yaptık ve şimdi de gelelim indirecek .torrent (film, oyun, program) dosyası bulmaya ve dikkat edilecek hususlara… İlk öğrenilmesi gereken terimler Seeder ve Leecher.

Seeder(Tohumcu): Seeder‘ın anlamı dosyayı gönderen kişi demektir. Bir dosyayı bir takipçiye ilk yükleyen kişiye Uploader, o dosyayı indirdikten sonra göndermeye başlayan kişiye Leecher‘a ise Seeder yani gönderen denir. Dosyayı indirirken aynı zamanda da gönderdiğinizi de hatırlatayım.

Leecher(Sülük): Gönderilen dosyayı takipçi vasıtasıyla bulup indirmeye başlayan kişiye Leecher denir. İndirme işlemi bittikten sonra göndermeye devam ederse Seeder olur.

Bu bilgilerden sonra indireceğiniz dosyada eğer ki seeder sayısı leecher sayısına iyi bir oranda değilse dosyanın yavaş ineceğini anlamışsınızdır. O yüzden dosya indireceğiniz zaman seeder sayısının leecher sayısına yakın, eşit ve hatta leecher sayısından fazla olmasına özen gösterin. İşte bu seeder sayısı sorunu yüzünden sadece 100Mbit ve üstü bağlantıya sahip kişilerin upload yapmasına izin veren özel tracker’lar açılmıştır. Bunlara en ünlü örnek rahmetli Elitetorrents ve aşağıda bahsedeceğim onun baş rakipleridir. Önce ünlü ve güçlü torrent arama motorlarının adreslerini vereyim sonra özel trackerlardan bahsederiz.

En İyi Torrent Arama Motorları:
İyiden kötüye doğru sıralamaya çalıştım.

TorrentSpy

MiniNova

IsoHunt

MyBitTorrent

TorrentReactor

Bi-Torrent

TorrentSearch

TorrentBox

BitTorrent

TorrentTyphoon

Yotoshi

Bitoogle

TorrentMatrix

HyperTorrent

ThroughtPut

BtBot

Özel Üyelik İsteyen En İyi Dört Takipçi
Bunlarda ayrı bir şey yapacağım ve doğrudan kayıt sayfasına bağlantı kuracağım. Bu tür özel takipçiler genelde 20.000, 50.000, 100.000 üye gibi sınırlar koyarlar ve bu üyeliklerin ne kadar hızlı dolabileceğini hayal bile edemezsiniz. Ne var ki arada sırada kovma işlemleri de yaparlar da gelenlere yer açılır. Kovulmamak için bakınız:
Üyelikli Torrent Sitelerinden Ne Zaman Atılırım?. Üye olmak için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz, ilk seferde tutmasını beklemek hayalperestlik olur ama arada sırada denemeler yaparsanız faydalı olacaktır.

Karagarga – Reklam gibi olmasın ama en kral Torrent takipçisidir. Buraya kaydolabilene bir tane Boğaziçi diploması hediye :).

FileList

TorrentBytes

Torrentit (Davetiyeyle üye alıyor :(.)

Ek Bilgiler:
Tüm Torrent Siteleri
En İyi Torrent Takipçileri
Ayrıca Google‘da Best Torrent Sites diye veya Best Torrent Search Engines diye aratabilir ve bu sayede güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

BitTorrent Harici Yararlı Bilgiler

İndirdiğim Dosyayı Nasıl Açarım?

Herhangi bir P2P programı yoluyla bir şeyler indirdiğinizde, indirdiğiniz dosya hemen tıklanıp çalışacak durumda gelmeyebilir. Örneğin indirdiğiniz filmin onlarca .rar dosyasından oluştuğunu, .iso diye acayip uzantılı bir şeyden oluştuğunu görebilirsiniz. Şimdi böyle durumlarda neler yapmanız gerektiğiniz anlatayım:
İndirdiğiniz dosya bir sürü .rar uzantılı dosyadan oluşuyorsa yapacağınız işlem son derece kolay. WinRAR kurulu değilse hemen WinRAR’ı kurun ve birçok dosyadan oluşan yığından birine sağ tıklayıp extract tuşuna basın ve işlemin bitmesini bekleyin. Çıkan dosyaya çift tıklayıp, indirdiğiniz şeye ulaşın.
Eğer indirdiğiniz dosya .cue, .bin, .nrg, v.b. uzantılı ise buraya tıklayıp derdinize derman bulabilirsiniz.

İndirdiğiniz Dosyayı Çalıştırma

Örneğin bir film indirdiniz çift tıkladınız ama çalışmıyor. Böyle bir durumda anlamalısınız ki gerekli codecler(şifre çözücü) kurulu değil. Codec konusunda size tek önerim olacak K-Lite Codec Pack. Bu codec pack’e buradan ulaşabilirsiniz. Siteye girdiğinizde çeşitli sürümleri olduğunu göreceksiniz. Bence Mega olanı ayarlarını değiştirmeden yükleyin başınız ağrımasın ;).

Sunum Terimlerinin Anlamları

Takipçi sitelerde ve arama motorlarında indirmek istediğiniz dosyayı arattığınızda, indirmek istediğiniz şeyin adının yanında bazı değişik terimler de göreceksiniz. Örneğin: Hell.Is.for.Heroes.1962.WS.iNT.DVDRip.XViD-QiM
Tek tek incelemek gerekirse:
Hell.Is.for.Heroes.1962 = Filmin adı ve yayın tarihi
WS: Filmin ekran türü (Geniş, Tam gibi)
iNT: Bulunacağı alan diyebiliriz
DVDRip: Kaynağı
XViD: Codec türü
QiM: Sunum grubunun adı

Daha detaylı bilgi için mutlaka buraya bakınız.

NetLimiter ve cFos

NetLimiter; sizin yerel ve internet bağlantınızı takip eden, istatistikler çıkaran istediğiniz indirme ve gönderme işlemini sınırlayan çok işlevli güzel bir programdır.
cFos ise indirme ve gönderme paketlerinin arasındaki ilişkileri düzenleyerek göndermenizin indirmenize zarar vermemesini sağlayan, istediğiniz bağlantılara öncelik vermenizi ayarlayabilen kaliteli bir programdır. NetLimiter’ı ve cFos’u yukarıda verdiğim torrent arama motorlarından birinde arayıp indirebilirsiniz. Upload’ını 1 yapan çarpılsın inşallah :).

Nasıl .Torrent Dosyası Oluşturabilirim?

“Kısaca benim de paylaşmak istediklerim var ne yapmalıyım?” olarak özetleyebileceğimiz bu durum için aşağıdaki rehberden faydalanabilirsiniz.

Torrent Dosyası Hazırlama Rehberi

Torrent dosyası, dolayısıyla sunumu hazırlamak için iki yoldan istediğinizi seçebileceğiniz bir rehber hazırladım. Birincisi; Make Torrent programını kullanarak torrent sunumu hazırlamak, ikincisi; Azureus programını kullanarak torrent sunumu hazırlamak.

Birinci Yol

Adım 1:
İlk önce Make Torrent programını indirmemiz gerekecek. Programın ana sitesine buradan ulaşıp, Windows, Linux ve diğer OS’lar için hazırlanmış sürümlerini indirebilirsiniz. İndirdikten sonra, basit kurulum işlemini de gerçekleştirip Adım 2’ye geçin.

Adım 2:
Şimdi paylaşmak istediğiniz dosyayı, resimde kırmızı kutu içerisine alınmış bölümden seçin. Ama paylaşmak istediğiniz dosyaların Salt Okunur olmamasına dikkat edin. Bunu öğrenmek için paylaşmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayıp, Özellikler‘ine girin. Salt Okunur işaretliyse, işareti kaldırın ve Tamam‘a basıp çıkın.
make1.jpg
Unutmayın ki torrentleri dağıtabilmek için bir tracker’a ihtiyaç duyacaksınız. Çalışan trackerların, güncel listesini thebeehive sitesinden öğrenebilirsiniz. Bulacağınız trackerlar halka açık olabileceği gibi özel trackerlar’da olabilir. Örneğin DivXForever’ın tracker’ı olan http://karagarga.kicks-ass.org/, bazı kuralları yerine getirerek dosya dağıtabileceğiniz bir takipçidir. Duyurunuzun tracker/announce url‘sinin doğru olmasına dikkat edin. Örneğin: http://karagarga.kicks-ass.org/announce.php. İsterseniz hazırladığınız torrent’e bir yorum da ekleyebilirsiniz.

Adım 3:
Şimdi herşey hazırsa “Create .torrent Now” tuşuna basıp, torrent dosyanızı nereye kaydedeceğinizi seçebilirsiniz.
make2.jpg
Seçtikten sonra “Save” tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

Adım 4:
Adım 3‘teki işlemi yaptıktan sonra, program kendiliğinden torrent dosyasını oluşturmaya başlayacaktır.
make3.jpg
Bittikten sonra “Finish” tuşuna basmanızla resimdeki gibi bir torrent dosyanız olacaktır.
make4.jpg

Hazırladığımız Torrent’i Seed Etme
Eğer alttaki işlemleri yapmazsanız, dosyanızı torrent yoluyla paylaşamazsınız!

Adım 1:
Daha önceden hazırlamış olduğunuz torrent dosyasını açın.

Adım 2:
İstemcide torrent dosyasını hazırladığınız klasörü seçin ve “Start” tuşuna basın. Bu işlemden sonra istemci elinizdeki dosyayı kontrol edecektir.

Adım 3:
İstemci torrentini hazırladığınız dosyanın kontrolünü bitirdiğinde “finished” mesajı verirse, işlemleri doğru yaptınız ve seed etmeye başladınız demektir. Eğer gelmezse hatalı klasörü kaydettiniz demektir.

Adım 4:
Şimdi insanlar indirmeye başlayana kadar bekleyin ve dilediğiniz süre boyunca seed edin. Seed etme süresi dosyanın türüne göre ve sizin bağlantınıza göre değişebilir.

İkinci Yol

Lazım Olacaklar:
Azureus: http://azureus.sourceforge.net/
Java’nın son sürümü: http://www.java.com/en/download/manual.jsp

Not: MakeTorrent programıyla torrent hazırlayıp seed etmek isterseniz, en üstteki yazıyı okuyup Adım 7’ye geçin.

Azureus’la Torrent Hazırlama:

Adım 1:
Azureus’u ve Java’yı indirip kullanıma hazır hale getirin. Daha sonra torrent yollayacağınız tracker’a girin.

Adım 2:
Azureus’u açın. Dosya menüsünden, Torrent Yarat’ı seçin.
azuzz.jpg

Adım 3:
Şimdi, resimdeki gibi bir ekrana bakıyor olmanız lazım.
azu2.jpg

URL Anonsu yazan yere torrent paylaşacağınız yani torrent upload edeceğiniz tracker’ın duyuru adresini girmeniz gerekiyor. Örneğin KaraGarga üyeliğiniz varsa ve oraya uygun birşeyler upload edecekseniz, duyuru adresi: http://karagarga.kicks-ass.org/announce.php. Tek dosya mı yoksa çoklu dosya mı yollayacağınıza göre Tek Dosya veya Dizin seçeneklerinden birini seçebilirsiniz ve isterseniz Yorum bölümüne istediğiniz şeyi yazabilirsiniz. Ayarları yaptıktan sonra İleri’ye basıyoruz.

Adım 4:
İleri’ye bastıktan sonra resimdeki ekrana geleceksiniz. Bu ekranda Göz at’a basıp, paylaşmak istediğiniz dosyayı seçin.
azu3.jpg

Adım 5:
Alttaki ekrandaysa .torrent dosyasının nerede olacağını seçiyorsunuz. Daha doğrusu, o kendisi atıyor. Ayrıca parçaların kaçar kb olacağını da seçebilirsiniz. Filelist gibi sitelerde parça boyları için çeşitli standartlar vardır. Seçimleri yaptıktan sonra Bitir’e basıyoruz.
Not: Aşağıda gözüken “Open the torrent for seeding when done”ı seçmeyin. Çünkü önce tracker’a bunu kabul ettirmek gerekecek.
azu4.jpg

Adım 6:
Şimdi Torrent dosyası yaratma ekranı gelecek. Dosyanın boyutuna göre biraz bekledikten sonra torrent dosyamız hazır olacak. Adım 5’te seçtiğimiz yere gidip torrent dosyamızı görebiliriz.
azu5.jpg

Adım 7:
Şimdi tarayıcınızı(Firefox, I.E., v.s.) açıp. Torrent göndereceğiniz siteye yani Adım 3’te anons adresini girdiğiniz siteye gidin ve Upload kısmına girin. KaraGarga için http://karagarga.kicks-ass.org/upload.php. Başka trackerlar’da da Upload kısmında bulunabilir.

Adım 8:
Aşağıdaki resimde KaraGarga’nın Upload bölümünü görüyorsunuz. Torrent file yazan yere Gözat deyip yarattığımız torrent dosyasını ekliyoruz. Torrent Name yazan kısma paylaşacağınız şeyin adını giriyorsunuz. Bunun için bazı sitelerde aralara nokta koymak gibi kurallar var ama KaraGarga’da adını doğru yazsanız yeterli. Description yani “Tanım” kısmında, upload edeceğiniz torrentin özelliklerini giriyorsunuz. Adı, senesi, imdb puanı, ses – görüntü özellikleri gibi. Yani hakkında bildiğiniz herşeyi yazıyorsunuz. Sonra Do it! tuşuna basıyorsunuz.
azu6.jpg

Adım 9:
Şimdi hangi BT client’ini kullanıyorsanız onu açıp, upload edeceğiniz ve daha önceden oluşturmuş olduğunuz .torrent dosyasına tıklıyorsunuz ve işte upload/seed başladı! Uygun olanı, dosyayı en az iki kişi seed etmeye başlayana kadar seed etmektir. Herkese bol paylaşımlı günler.

Buralara da Bakmadan Geçmeyin:

Rehberler

BT Hakkında Herşey

Bu rehber aynı zamanda şahsım da olan Mthan tarafından hazırlanmıştır. İzin alınmadan DivXForever’dan başka bir sitede yayınlanması tehlikeli ve yasaktır. Onca kontrolden sonra bile 30 kere daha düzelttim. Umarım işinize yaramıştır ve umarım hatasız olmuştur. Tembeller sizi :).

Yazar Mthan

3 Yanıt to “Tem(b)el BitTorrent Rehberi”


  1. 1 selam 4 Ekim 2007, 9:28 am

    cok saol ama hız konusunda napabilirm

  2. 2 ismail 27 Nisan 2008, 2:02 pm

    Selam, bir sorum olacak.
    Bittorrent kullanrak indirdigim bazi dosyalarin boyutu torrentte soylediginden buyuk oluyor. Bir torrentin icindeki butun dosyalari indirdim. dosyalarin boyutu 345 mb olmasi gerekirken 410 mb oldu. Bunu nasil duzeltebilirim?
    Tesekkurler…


  1. 1 ayraç » Ayraç’ta Yayınlanan E-Kitaplar BitTorrent Ağında… 16 Nisan 2007, 3:44 pm yazısı için Geri İzleme tarafından yapılan yorum

Yorum bırakın




İÇİNDEKİLER

ESKİ YAZILAR

RSS DF’de Son Altyazılar

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS ED2K

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS BT

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.